Czego nie wiesz o popularnej papryczce?

Wielu z nas uwielbia pikantna, wyrazista kuchnię orientalną czy meksykańską, w której głównym składnikiem oraz jedną z najważniejszych przypraw jest papryczka chili. Jak się okazuje, nie tylko odpowiada za znakomity i bardzo charakterystyczny smak i zapach potraw, ale człowiekowi może być bardzo pomocna w wielu innych kwestiach.

Chili pomoże zrzucić zbędne kilogramy

Papryczka będzie pomocna w odchudzaniu nie tylko przez swoja pikanterię, wymuszającą na organizmie spożywanie zdecydowanie większej ilości wody. Chili zawiera w sobie kapsaicynę, która odpowiada za zoptymalizowanie działania przemiany materii oraz na zmniejszenie apetytu. To jeszcze nie wszystko – chili sprawi, że każda zjedzona z nią potrawa będzie zdecydowanie lepiej przyswojona przez organizm. Jak widać, chili to jeden z naszych największych sprzymierzeńców podczas walki z nadwagą.

Bogata w witaminy

O bogactwie witamin mówimy zwykle w odniesieniu do zwykłej papryki, na przykład czerwonej, niekoniecznie pikantnej. To jednak nie powód, aby nie uznawać papryczki chili – ma w sobie nie tylko sporo witaminy C, ale także magnez, potas, witaminy B6 oraz witaminę A, a także mangan oraz żelazo, potrzebne do pozostania w dobrej kondycji psychicznej oraz fizycznej. Świetnie radzi sobie również w walce z różnymi chorobami – między innymi powoduje obniżenie się poziomu cholesterolu we krwi, a także hamuje jego produkowanie, działa korzystnie na serce, wspomaga przeciwdziałanie atakom serc czy udarom.

2 Komentarze

  1. Dobrze, że u nas w domu gości naprawdę często!

  2. chyba zacznę ją częściej jeść 

Skomentuj

Your email address will not be published.


*